Czekolada to jeden z najpopularniejszych na świecie przysmaków. Uwielbiają ją zarówno dzieci jak i dorośli. Poprawia nastrój i pomaga zwalczyć chandrę, ma również korzystne właściwości. Niestety, również z uwagi na kalorie, nie wszyscy mogą ją jeść.
Licząca sobie 4000 lat historia czekolady ma swój początek w starożytnej Mezoameryce, czyli na obecnym terytorium Meksyku. To tam odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Olmekowie, przedstawiciele jednej z najstarszych cywilizacji w Ameryce Łacińskiej, jako pierwsi poznali tajniki przyrządzania czekolady z kakao.
Właściwości czekolady
Czekolada składa się z ziaren kakaowca, cukru oraz tłuszczu kakaowego. Obecnie ze względu na szeroki wybór zawiera dodatkowe składniki. Choć jest bardzo kalorycznym przysmakiem to ma także wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera witaminy z grupy A, B i E, błonnik, kwasy omega-6, miedź, żelazo, magnez, potas, cynk, niacynę, antyoksydanty, węglowodany, biało, mangan, flawonoidy, teobrominy.
Dlatego też zgodnie z tą definicją wyróżniamy cztery rodzaje czekolady:
- gorzka
- mleczna
- biała
- różowa
Która czekolada jest zdrowa?
Zdecydowanie najzdrowsza jest gorzka czekolada, która jest najbogatsza w kakao, czyli jej główny składnik. Najlepiej wybierać taką, która zawiera m.in. 60-70% kakao.
Szwajcaria kojarzy się z przeróżnymi rzeczami – od zegarków, aż po pyszne sery. Jest jednak jeszcze jeden produkt spożywczy, który sprawia, że Szwajcaria wyróżnia się na tle innych krajów. Mowa tutaj oczywiście o czekoladzie! To właśnie tutaj spożywa się jej najwięcej na świecie.
Najdroższa czekolada świata
Najdroższa czekolada świata pochodzi właśnie ze Szwajcarii i kosztuje 640 franków. Ta droga tabliczka ma kilka ekskluzywnych składników: chuao, ziarno kakaowca pochodzące z Wenezueli, kawałki pomarańczy i szafran a producentem tej czekolady jest start-up Attimo Chocolate z Zurychu.
W Polsce znajduje się kilka muzeów czekolady:
- Muzeum Czekolady Wedla w Warszawie – to największe muzeum czekolady w Polsce, które prezentuje historię i tradycje polskiej marki czekolady Wedel, od początków firmy w 1851 roku do współczesnych czasów. W nim można zobaczyć, jak produkuje się czekoladę, spróbować różnych smaków i aromatów oraz kupić produkty Wedel. Muzeum Czekolady E.Wedel znajduje się także w Poznaniu.
- Muzeum Czekolady Jana Pawła II w Wadowicach – to jest dedykowane pamięci papieża Jana Pawła II, który był miłośnikiem czekolady. W muzeum można poznać historię czekolady i tradycję produkcji w Wadowicach, a także spróbować wielu smaków.
- Muzeum Czekolady Lindt w Łodzi -jest poświęcone historii i tradycjom szwajcarskiej marki czekolady Lindt. W muzeum można zobaczyć, jak produkuje się czekoladę, a także jej skosztować.
Jeśli w czasie wakacji będziecie w okolicy, warto je odwiedzić!
Szkolne bibliotekarki