Święta Bożego Narodzenia

 

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W zależności od regionu tradycje bożonorodzeniowe różnią się od siebie, jednak w całej Polsce na stole wigilijnym znajduje się 12 potraw, a po wieczerzy wszyscy wspólnie wybierają się na Pasterkę.

Święta Bożego Narodzenia co roku wypadają w tym samym czasie. W polskiej tradycji rozpoczyna je Wigilia, którą obchodzimy 24 grudnia. Dzień później – 25 grudnia świętujemy pamiątkę przyjścia Jezusa na świat – Boże Narodzenie, 26 grudnia zaś obchodzimy w Polsce drugi dzień świąt.

Zwyczaje związane z Bożym Narodzeniem

 Ubieranie choinki

Ubieranie drzewka to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Zwyczaj ten w Europie zapoczątkowali Niemcy.

Kiedy przystrajamy choinkę na Święta? Niektórzy robią to dopiero w Wigilię, inni na kilka tygodni przed Świętami.

 Sianko pod obrusem

Tradycja nakazuje, aby pod białym obrusem na wigilijnym stole znalazło się sianko. Symbolizuje ono ubóstwo, w jakim przyszedł Jezus na świat. Według przesądów gospodarze, którzy włożą sianko pod świąteczny obrus, zapewniają sobie powodzenie i dostatek na nadchodzący rok.

Pierwsza gwiazdka na niebie

W czasie Wigilii  wyczekujemy pierwszej gwiazdki. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy betlejemskiej, która zwiastowała narodzenie się Jezusa.

Pierwsza gwiazdka na niebie w wieczór wigilijny oznacza, że można zasiąść do wieczerzy.

Łamanie się opłatkiem

Dzielenie się opłatkiem wigilijnym to głównie symbol przebaczenia i pojednania. Zwyczaj ten pochodzi jeszcze od pierwszych Chrześcijan, którzy dzielili się chlebem.

W czasie łamania się opłatkiem składamy sobie wzajemnie życzenia, po czym siadamy do wieczerzy.

12 potraw na wigilijnym stole

Na stole wigilijnym zgodnie z tradycją powinno pojawić się 12 potraw. Wiąże się to z liczbą apostołów, którzy spożywali z Jezusem ostatnią wieczerzę. Aby zapewnić sobie szczęście na nadchodzący rok, powinniśmy spróbować każdego dania.

12 potraw wigilijnych to:

  • barszcz czerwony z uszkami;
  • karp;
  • pierogi z kapustą i grzybami;
  • ryba po grecku;
  • kutia;
  • zupa grzybowa;
  • śledzie;
  • kompot z suszu;
  • makowiec;
  • groch z kapustą;
  • kapusta z grzybami;
  • paszteciki z kapustą i grzybami.

 Dodatkowe nakrycie stołu dla gościa

Na wigilijnym stole zgodnie ze zwyczajem powinniśmy ustawić dodatkowe nakrycie, o jedno więcej niż jest uczestników kolacji. Ma to oznaczać otwartość na zbłąkaną osobę, którą w ten sposób zapraszamy do wspólnego świętowania.

Dawanie prezentów

Elementem świąt, którego najbardziej wyczekują dzieci, jest obdarowywanie się prezentami. Kładziemy je pod choinką, jednak otworzyć je można dopiero po wigilijnej kolacji.

Prezenty przynosi, w zależności od regionu Polski: Mikołaj, Aniołek, Gwiazdka, Śnieżynka lub Dzieciątko.

Wspólne śpiewanie kolęd

Nieodłącznym elementem polskich Świąt Bożego Narodzenia jest śpiewanie kolęd. Pieśni te opisują narodzenie się Jezusa. Najpopularniejsze polskie kolędy to m.in.: „Cicha noc”, „Gdy śliczna panna” .

Wspólne rodzinne kolędowanie stwarza niepowtarzalną atmosferę.

Szkolne bibliotekarki.

Skip to content