Dzisiejszy dzień dla fanów pizzy jest absolutnie wyjątkowy, ponieważ takie święto obchodzone jest tylko raz w roku. Świętują nie tylko Włosi i Amerykanie, których wersje tego dania stały się najpopularniejsze na świecie. Pizza to danie międzynarodowe, które zjeść można w każdym kraju, często w wersji lokalnej, z dodatkami pochodzącymi od lokalnych producentów. W polskich górach serwowana jest np. pizza z oscypkiem, Estończycy zachwycają się swoją pizzą ze śmietaną, zaś na Ukrainie obficie posypują ją koperkiem, narodową przyprawą.
Jednak czy wiecie, że danie to wcale nie powstało we Włoszech? A jej pierwowzór znany był już w starożytności?
W Nowym Jorku powstanie muzeum… pizzy!
Muzeum powstanie na Broadwayu, w dzielnicy NoHo . Za bilet będzie trzeba zapłacić 35 dolarów, czyli około 130 zł, jednak jesteśmy pewni, że takie doświadczenie jest warte każdej złotówki.
W czym tkwi sekret pizzy?
To danie niezwykle proste i zdecydowanie w tym tkwi sekret, bowiem nie każdy potrafi przygotować dobre ciasto. Według Włochów, czyli prekursorów pizzy, powinno być ono na tyle wypieczone, aby po ukrojeniu jednego trójkątnego kawałka stało nam w ręku – nie może opadać. Na ten sam aspekt zawsze w restauracjach przed rewolucjami zwracała uwagę sama Magda Gessler. Sekretem jest więc ciasto. Odpowiednie proporcje, składniki, mąka, ale również piec. Nie od dziś wiadomo, że prawdziwy kamienny piec wypieka najlepszą pizzę na świecie!
Przedstawiamy 6 najciekawszych faktów na temat pizzy, o których zapewne nigdy nie słyszeliście!
Podobno w samej Ameryce zjada się ok. 350 kawałków pizzy co sekundę! Nic dziwnego – Amerykanie stworzyli własną wersję pizzy na grubym cieście, z ogromną ilością dodatków.
Myślicie, że pizza hawajska pochodzi z Hawajów? Nic bardziej mylnego. Wymyślił ją pewien Grek, pracujący w kanadyjskiej pizzerii… Podobno pizzę hawajską można kochać, albo nienawidzić. Do której grupy należycie Wy?
A wiecie ile kilometrów wyniósł najdłuższy dowóz pizzy? Pewien dostawca, w celu dostarczenia zamówienia, pokonał prawie… 17 000 kilometrów! Ktoś musiał być szczególnie głodny!
Badania mówią, że aż 38% Amerykanów preferuje pizzę w wydaniu wegetariańskim! To rzeczywiście ciekawe, ponieważ ten odsetek społeczeństwa jest dość duży, a jednak Amerykanie słyną z zamiłowania do mięsa.
Zgadniecie jaka pizza jest najpopularniejsza w Japonii? Podobno Japończycy najbardziej uwielbiają tę z dodatkiem… majonezu, kalmarów, bekonu i ziemniaków! Odważylibyście się jej spróbować?